По-високи сметки за ток и парно ще получат гражданите в началото на февруари. Тогава ще излязат фактурите за ледения януари, който постави рекорд по потребление на ток. Значително по-високи в сравнение със същия месец година по-рано бяха и сметките за отминалия декември - с близо 20%.

Заради прогнозираните шокови стойности на фактурите Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започват проверки на електроразпределителните дружества (ЕРП).

Енергийният министър настоява още на гражданите да се даде възможност за разсрочено плащане на тока.

Такава възможност има и в момента и тя е предвидена в общите условия на всяко едно от трите ЕРП-та. Тоест всеки клиент може да заяви пред снабдителя си плащане в по-дълъг период от време и да договори как да става това.

Подобни проверки имаше и миналата година, но тогава те бяха в резултат на оплаквания заради по-дългия срок на отчитане, който по наредба е до 31 дни. След обстоен анализ обаче се оказа, че минимална част от фактурите са били за по-дълъг от допустимия срок.

И трите ЕРП-та отчитат сериозно повишение на средната сметка за декември. През миналия месец в сравнение с година по-рано фактурите на "Енерго -Про" са били по-високи с около 10%. Средно с около 15% повече е трябвало да платят клиентите на ЧЕЗ.

Абонатите от Западна България са получили средни сметки от 58 лв. на фона на 50 лв. през 2015 г. Ръст от 19% пък е отбелязан в декемврийските сметки за ток на ЕВН.

По-високи ще са и сметките за парно. За декември средната фактура в Пловдив например е 75.61 лв. с ДДС. Това е увеличение със 17.95% спрямо година по-рано, когато са плащани средно 64.10 лв. отчетоха от "ЕВН Топлофикация".

По данни на "Топлофикация София" потреблението се е повишило от 456 827 мегаватчаса през декември 2015 г. до 541 333 мегаватчаса година по-късно. Увеличението е с около 18%. 

Фактурите на столичните клиенти на парно вече са готови и всеки потребител сам може да провери колко дължи. От столичната топлофикация обясниха, че в резултат на новата наредба за топлоснабдяване се избягват пиковите сметки през декември, януари и февруари. За сметка на това обаче голямото потребление ще влезе в предстоящата изравнителна сметка.

От ЕВН съобщиха, че няма да начисляват лихви при просрочие преди изключване за фактурите, издадени през януари. За да не се стига до изключване на тока заради пропускане на краен срок за плащане, ЕВН препоръчва на клиентите си да заявят получаване на безплатни SMS или имейл за уведомяване 3 дни преди евентуално прекъсване.

От дружеството уточниха, че в началото на януари 0.1% от клиентите не са били отчетени в график заради лошото време и снеговете. Основно става дума за клиенти в малки селища с традиционно ниско или нулево потребление и фактури, както и със сезонно ползване на еленергията.