Пазарите отчетоха рекорден ръст на цената на златото, което достига нивата от 2013 г. Пред БНР Валентина Григорова, директор „Злато и нумизматика“ във Първа инвестиционна банка, заяви, че причините за тази тенденция са „комплексни, както е модерно да казват анализаторите“.

„Включват основно макроикономически фактори, в които има история и политика. В последните няколко месеца един от основните двигатели за покачване цената на златото е търговската война между САЩ и Китай, която не е от вчера, но се изостри след няколко сериозни конфликта.

Арестът на една от управляващите китайската компания „Хуавей“, тежките мита на китайски стоки и острите реакции на Китай, който смъкна до невероятно ниски нива котировките на юана, именно за да преодолее тежките последици за своята икономика в резултат на „безразсъдната политика“ на управляващите в САЩ“, каза Григорова.

Според нея важен фактор е и ситуацията около Брекзит: „Паундът е една от трите основни валути, в които се котира златото на лондонската метална борса“.

„Централните банки няколко години поред подписваха споразумение, което забраняваше продажба на злато от техните резерви над определен лимит. През тази година такова споразумение няма да бъде подписано“.  

Валентина Григорова припомни, че Германия връща свое злато, което е било съхранявано в американски фондове. По същия начин са постъпили Холандия, Франция, а държави като Русия, Китай и Турция непрестанно увеличават златните си резерви. За изминалите 5 години златото е увеличило стойността си с 42%.