Да се затегне контролът върху горивата реши парламентът, като прие на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предложени от депутати от Реформаторския блок. 

Уреди за измерване и контрол трябва да има на местата за въвеждане или извеждане на енергийни продукти от нефтопровод, нефтопродуктопровод, както и от местата за производство и складиране, гласят промените.

Става въпрос за уреди, които измерват обема в литри на бензин, газьол, керосин, биодизел, както и масата на тежко гориво, втечнен нефтен газ (LPG) и смазочни масла. 

Така ще се оптимизира контрола върху движението на енергийни продукти по нефтопроводи и нефтопродуктопроводи, гласят мотивите на вносителите. Целта е ефективен контрол над данъчните складове и пълен контрол върху начисляването на дължимия акциз.

Законът беше приет със 142 гласа "за", 1 "въздържал се" от БСП и нито един "против". Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че затягането на контрола върху акцизните стоки е предпоставка за нисък дефицит, защото ще има повече приходи в бюджета. Той припомни, че измервателните уреди в данъчните складове бяха въведени от първия кабинет "Борисов", но след това при управлението на премиера Пламен Орешарски бяха премахнати. 

"През януари и февруари има подобрени приходи от ДДС и това се дължи на по-ефективната работа на Агенция "Митници", но ако искаме да има по-голяма събираемост, всички производители на акцизни стоки трябва да имат измервателни уреди", каза Мартин Димитров.