Въпреки че първата поява на зелен билет в столичния градски транспорт вероятно ще се окаже и последна за тази зима, общината не спира да се хвали с положителните резултати от експеримента.

Около 15 000 нови пътници са предпочели да пътуват с метрото на 28 януари, когато въздухът беше достатъчно мръсен по критериите на общината, за да се въведе зелен билет.

Зеленият билет струва 1 лев и с него може да се пътува неограничено във всички видове градски транспорт през целия ден. На 28 януари са го ползвали над 30 000 души, съобщи зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев.

Задача на Центъра за градска мобилност била да зареди с по-евтиния билет шофьорите на над 500 превозни средства и 60 пункта за продажба на превозни документи. На някои места обаче още преди обяд "зелените" билети свършиха и на шофьорите се наложи да продават билети на редовна цена от 1.60 лв. Крусев призна, че на единични места е констатирано, че билетите са свършили, но своевременно в рамките на деня са били снабдени с тях.

Според правилата на общината билетът се въвежда само при прогнозирано или реализирано превишение на среднодневните нива на ФПЧ 10 над 200 микрограма на куб.м за поне 2 измервателни станции за 2 последователни дни или на поне 4 станции за 1 ден.

Въпреки че след 28 януари имаше още дни с тежко замърсяване, системите на общината така и не измериха нива, които да позволят повторно въвеждане на зелен билет. Кметът Йорданка Фандъкова пък смята, че той може извънредно да бъде пускан само с разрешение на Столичния общински съвет.