Все още не е минимизирана разликата в заплащането между мъже и жени, каза пред БНР Светла Василева – председател на Федерацията на синдикатите в земеделието към КНСБ, преди днешната конференция на тема „Жените, работата и /не/равенствата“.

„Ще поставим въпроса – дали действително достигнахме равните права на жените – общественички, синдикалистки, жените, работещи в земеделието. Искаме да има чуваемост най-вече в обществото и в хората, които изпълняват държавната политика. Не е кой знае колко голяма разликата в сравнение с разликата в заплащането на европейско ниво. Разликата в България, дори в най-ниско доходните групи, в които попада и отрасъл „Земеделие“, е около 12 %, даже по-малко. Средната работна заплата в земеделието за 2018 г. – жените получават 829 лв., а мъжете – 938 лв. Не се различават и хората, които обслужват отрасъла – структурите, които предлагат услуги, които упражняват контрол, които предлагат научен продукт, които осъществяват защитата от градушки – те са със средна заплата 856 лв. Могат да се повишат доходите на тези групи – което постигаме в последните години, макар с около 10 %, но ако не се говори, едва ли може да се постигне“, коментира Василева.

Тя посочи, че 40 % от заетите в земеделието са жени, а 28 % са жените на управленски постове. По думите ѝ е обезпокоително образованието на управителките-жени, а също и на мъжете на тези позиции. Василева цитира статистически данни, според които образованите хора на управленски позиции в земеделието не са повече от 5 %.