Цените на златото се стабилизираха в днешната търговия, макар и като цяло обемите да са малки с оглед на празничния период, но ценният метал е напът да приключи най-добрата си година от три години насам с оглед на очакванията Управлението за федерален резерв да започне да намалява лихвите още през първото тримесечие на 2024 г., предаде Си Ен Би Си.

Спот златото се търгуваше за 2057,14 долара за унция, близо до двуседмичния връх от 2070,39 долара в петък. Ръстът на цената от началото на годината възлиза на над 10 на сто.

Да купим ли злато за инвестиция и подарък

Американските златни фючърси поскъпват с 0,5 на сто до 2079,20 долара.

istock
istock

"Златото намира подкрепа в очакванията лихвите в САЩ да започнат да падат от началото на следващата година", казва Джигар Триведи, старши анализатор в "Рилайънс секюритис" (Reliance Securities). Според него обаче търговията е слаба и през тази седмица цената ще остане на ниво от 2050-2070 долара.

Златото става по-привлекателно и на фона на слабия долар, който тази седмица слезе до петмесечно дъно, посочват още анализаторите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg