Ръководителят на Templeton Emerging Markets Group Марк Мобиус смята, че плановете на Федералния резерв леко да повиши лихвите не дава никаква гаранция, че увеличението ще доведе до намаляване на привлекателността на златото. Всъщност, всичко ще зависи от реалните лихвени проценти, а не от номинала.

През 2016 г. златото поскъпна с 19% на фона на опасенията за здравето на световната икономика, меката парично-кредитна политика и референдума във Великобритания. Сега то може да поскъпне с 15% до края на 2017 г. на фона на факта, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите по-бавно от очакваното.

След като Федералният резерв за пръв път от близо десетилетие насам повиши лихвите, служителите на ФЕД са се срещали още шест пъти, но така и не се решиха да вдигнат лихвените проценти още веднъж. Въпреки че доларът нарасна през март до рекордно ниво на фона на спекулациите за продължаващия ръст на лихвите в близко време, той все още може да отслабне през тази година.

Фундаменталните фактори говорят, че доларът не е толкова силен и може да понижи, и ако се случи златото ще поскъпне.

В момента стойността на златото е около $1265 за тройунция. През юли цената нарасна до $1375 след референдума за изхода на Великобритания от ЕС, но след това спадна отново.