Редица доказани закономерности в икономическата наука сочат, че ограничаването на плащанията в брой не би имало значителен ефект върху размера на сивата икономика.

Последният доклад на Европейската комисия за ефективността на ограниченията върху разплащанията в брой на територията на Европейския съюз нееднозначно потвърждава, че този тип регулации се провалят в своите цели.

Статистическите данни сочат, че няма отрицателна корелация между прилагането на ограничения на плащанията в брой и размера на сивата икономика. Тоест, прилагането на подобни регулации най-вероятно е неефективно в постигнатето на търсенета цел, твърди Георги Вулджев от ЕКИП.

Автосервизите у нас в сивия сектор са 80 на сто

iStock
iStock

Други изследвания, конкретно върху ситуацията в България сочат, че за да има осезаема ефективност срещу сивата икономика, таванът на плащанията в брой трябва да бъде свален до изключително ниски размери, които много сериозно биха затруднили потребители и бизнеси в България и биха създали твърде големи пречки пред нормалното функциониране на икономиката.

Една трета признават сивата икономика за престъпление

Като допълнително съображение трябва да се вземе предвид и правото на гражданите да разполагат свободно и анонимно със своите лични финанси, което е прието за фундаментално от всяка демократична държава.

Свободната употреба на пари в брой е и буфер срещу тоталитарни и авторитарни режими, които биха се опитали да заграбят богатството на гражданите и биха могли да го направят далеч по-лесно, чрез финансова система, която зависи изцяло от електронни плащания.

Все повече фирми у нас фалират

istock
istock

Ограниченията върху плащанията в брой също така влошават и различни видове кризи на ликвидност във финансовата система и възпрепятстват възстановяването на нормалното функциониране на икономическия процес след подобни кризисни епизоди.

На база данните и аргументите изложени в свой анализ за "Регулации върху плащанията в брой и техните ефекти" от ЕКИП препоръчват премахването на действащия таван на плащанията в брой от 10 000 лв. и пълното елиминиране на „Закон за ограничаване на плащанията в брой“.

КНСБ започва нова кампания срещу сивата икономика

Като тестова мярка настоящият таван може да се повиши до 20 000 лв. и да се направи оценка на въздействието на подобна промяна.

Ако оценката е, че отслабването на ограничението дава положителен ефект, то тогава може да се продължи към пълно премахване на регулацията.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg