Делът на компаниите в България, обявили фалит, е нараснал с близо 16% през 2018 г., след като пет години броят им намаляваше.

Общо 360 български фирми са изпаднали в несъстоятелност през миналата година, показва изследване на компанията за кредитно застраховане "Кофас". По този показател страната ни е на второ място сред държавите от Централна и Източна Европа.

Фалитът на „Томас Кук“ може да засегне българския туризъм

Причините за ръста на несъстоятелността са свързани с фалита на няколко ключови дружества, както и с по-високата задлъжнялост, увеличаването на цената на труда, цикличността на икономиката, а също и с индивидуален фактор като недостатъчно добър мениджмънт, обясняват експертите.

По-голямата част от държавите в Централна и Източна Европа регистрират спад на процедурите по несъстоятелност – това са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Русия, Словакия, Словения и Украйна, а едва четири отбелязват увеличение – България, Хърватия, Полша и Сърбия.

Няколко ключови дружества обявиха несъстоятелност миналата година.
istock

Най-голям спад на фалитите е регистриран в Украйна - с 35,2%, а най-голямо увеличение в Хърватия – с 42,3 на сто за година.

Експертите уточняват, че компаниите през 2018 г. са изпитали различни предизвикателства, които се отразили върху ликвидността на бизнеса им.

За какво да внимавам, когато избирам частен пенсионен фонд?

Повечето икономики от ЦИЕ са силно отворени, като износът на стоки и услуги представлява значителна част от БВП. Търговската война, неясният процес на излизане на Великобритания от Европейския съюз, но най-вече забавянето в Еврозоната, допринесоха за една по-мрачна перспектива за износителите от ЦИЕ.

В региона все още се наблюдава сериозно увеличение на заплатите на служителите, което не се отразява от съответния растеж на производителността.

Все по-голям брой компании отчитат недостиг на работна ръка през последните години и това се превърна в най-съществената бариера на текущите бизнес операции на дружествата, ограничавайки също възможното разширяване.

Изправени пред различни предизвикателства, някои компании не са в състояние да извършват плащания навреме.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg