Сивият сектор в ремонтите на автомобили достига 80 процента.

В страната има приблизително 5300 автосервиза, посочи Емил Германов, председател на сдружение “Съюз на автосервизите", цитиран от БТА.

Според него, причините за големия сив сектор в бранша е липсата на нормативна база и силно опорочения контрол.

Той разясни, че много от автосервизите у нас работят без никакви договори и условия за безопасност, както и че затова цените при тях са два-три пъти по-ниски, тъй като не плащат никакви данъци и осигуровки.

КНСБ започва нова кампания срещу сивата икономика

iStock
iStock

За да конкурентоспособни на нелегалните сервизи, регистрираните обекти се налага да правят компромиси с качеството, уточни той.

Наблюденията на Германов показват, че държавата и общините не желаят да се занимават със сивата икономика при дейността на автосервизите.

В началото на 2017 година в страната са били регистрирани над четири милиона автомобила. От тях, на възраст над десет години, са около 3,5 милиона.

Една трета от автосервизите работят на черно

iStock
iStock

Броят на старите автомобили се увеличава, защото годишно се регистрират повече от 200 хиляди стари коли и едва 30-тина хиляди нови, пресметна Германов и заяви, че подкрепя идеята, да се забрани вноса на леки коли, които са по-стари от десет години.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg