Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) откри нарушения в разходването на близо половин милион лева по обществени поръчки.

При проверени 27 търга за  близо 137 млн. лева на Електроенергийния системен оператор  са установени непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за над 14 милиона лева.

Нарушения са констатирани и в одита на Българската академия на науките. Става въпрос за 3 поръчки на стойност 134,7 хиляди лева.

Държавата харчи 25 млн. лева на ден за обществени поръчки

Общо през третото тримесечие на годината агенцията е извършила 141 финансови инспекции, като в периода юли – септември са проверени 333 обществени поръчки.

Общата им стойност е 667,8 млн. лв. и е с около 50% по-висока от тази за предходното тримесечие, съобщават от агенцията.
Инспектирани са 1066 договора на стойност 283,7 млрд. лв.

istock
istock

Констатирани са 23 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки. Наблюдава се спад в сравнение с предходния отчетен период, когато броят им е бил 28.

Сходна е тенденцията при установените от финансовите инспектори нецелево разходвани средства. Общата им стойност през третото тримесечие на годината е 477 млн. лв., а в периода април-юни е била 631 млн. лв.

Данъкоплатците плащат 380 000 лв. за сладолед в затворите

По време на инспекциите са възстановени 204 млн. лв. нецелево разходвани средства, което е близо три пъти повече от възстановените от АДФИ в предходния период.

За установените през тримесечието нарушения са съставени 9 акта за начет и 345 акта за установяване на административни нарушения.

По време на финансовите инспекции са открити 33 „индикатора за измама“ по смисъла на §1, т. 9 от Допълнителните разпоредби на Закона за държавна финансова инспекция.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg