Работещите на Летище София са в протестна готовност. Причината са ниските заплати.

Пред БНР Стефка Байчева - зам.-председател на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа", посочи, че са провели няколко срещи с работодателите на Летище София.

Ще се съкрати ли престоят на летищата

Настояването на работещите е за 15% увеличение на заплатите, а от Летище София предлагат 5% плюс 100 лв. бонус присъствие. Те отказват по-голямо увеличение с аргумента, че инфлацията е по-ниска - 2,5%, обясни Байчева в предаването "Преди всички". 

"Това не ни устройва. През 2023 г. средната брутна работна заплата на Летище София е 2348 лв., в които влизат и ваучерите за храна. От началото на концесията до момента служителите са намалели с около 50%. В същото време приходите за миналата година на Летище София са около 110 млн. евро", посочи тя, като уточни, че причината за напускането на служителите е именно ниското възнаграждение.

Ако на днешните преговори не се разберем, работниците ще решат как ще продължат нататък, каза Байчева. По думите ѝ опциите са протести или други начини за постигане на исканията. 

Запитана дали ще се стигне до спиране на полети преди предстоящите празници, тя отговори, че всичко е възможно

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase