Първият шенгенски полет на летището в Бургас кацна вчера сутринта малко след 10:00 ч. Това е и първия чартър с туристи по Южното Черноморие за този летен сезон.

Общо 185 пасажери бяха посрещнати с воден салют и официална церемония, заради откриването на шенгенския гейт, съобщи БНТ.
 

Само за 15 минути след кацането всички 185 пътници слязоха от самолета и напуснаха летището.

Нови правила на летищата от 31 март


"Едно от задължителните условия е пътниците, които пътуват в шенгенското пространство и тези, които не пътуват в него, да бъдат разделени. Има допълнително видеонаблюдение и компенсиращи мерки чрез извършване на полицейски проверки, които целят да гарантират сигурността на летищети и в държавата", каза началникът на гранично полицейско управление- летище Бургас - комисар Мирослав Тодоров.

БТА

Той обясни, че времето за преминаване на пътници, пътуващи в шенгенското пространство през летището, ще се съкрати средно с около 15-20 минути.

"Децата няма да подлежат на гранични проверки. При наличие на някакво странно поведение от страна на родител или детето ще бъдат обект на нашите компенсиращи мерки", обясни още комисар Мирослав Тодоров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase