Независимо от отпадането на граничния контрол след влизането ни в Шенген по въздух и море, родителите или възрастните, които пътуват с дете, трябва да са готови за полицейски проверки на случаен принцип.

За това предупреди в интервю за БНР адвокат Йорданка Бекирска, медиатор и специалист по семейно право.

Единственото, което ще се изисква занапред при пътуване по въздух и вода, би следвало да бъде само международният паспорт за деца до 14-годишна възраст. Тези, които са от 14 до 18 г., имат лична карта, която се приближава до личната карта на пълнолетните граждани, каза тя.

Ще се съкрати ли престоят на летищата

Личен документ и придружаващ родител или възрастен са достатъчни за напускане на територията на България в посока Шенгенското пространство, поясни Бекирска.

Границата на България се разширява до територията на всички държави, които са част от Шенгенското пространство – така специалистът по семейно право онагледи промяната след частичното приемане на страната ни в Шенген.

Въпреки че няма да има гранични проверки, ще се извършват полицейски такива, защото децата са рискови пътници и ще подлежат на допълнителни проверки на случаен принцип.

istock
istock

"Гранична проверка вече няма да има, но това не означава, че няма да има никаква проверка. Проверките на полицейските органи по летищата са така насочени, че видят ли деца, имат право незабавно да поискат документи на децата и на придружаващите ги възрастни", заяви адвокат Бекирска. Затова тя съветва пътуващите с деца да бъдат подготвени за евентуални проверки на случаен принцип.

"Да имат всички необходими документи! Акт за раждане, оригинал и копие от декларациите за съгласие – че другият родител е съгласен детето да може свободно да пътува."

Нови правила на летищата от 31 март

Ако има подадена информация за явен риск от "отвличане" на детето от родител, проверяващите могат да влязат в базата данни и ако детето е в тази база данни, то няма да излети, уточни експертът.

istock
istock

Децата имат самостоятелно право да пътуват и да се придвижват – това е международен стандарт, те имат право на краткосрочни пътувания. Липсата на съгласие на някой от родителите децата да пътуват краткосрочно може да бъде защитена по новия законодателен ред – като се водят дела пред районен съд, коментира още Йорданка Бекирска.

По думите ѝ, родител, който се опасява от отвличане, може да иска незабавно ограничение детето да напусне територията на страната.

"Децата са били сваляни от самолет в казуси, по които съм работила", разказа тя за случаи на злоупотреба с родителски права.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase