Министрите на транспорта и на икономиката подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ за автобусните превозвачи за преодоляване на последствията от кризата с коронавируса.

Браншът е един от най-пострадалите сектори, а от мярката ще могат да се възползват малките и средни фирми.

Средствата са пренасочени от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" към програмата "Иновации и конкурентоспособност" и са в размер на 30 милиона лева.

Близо 1500 фирми ще могат да получат от три до 450 хиляди, каза министър Росен Желязков и уточни, че няма да има критерии за допустимост до финансовата помощ.

"Който има качеството на превозвач в рамките на лицензираните субекти, ще бъдат допуснати, няма да оценяваме, т.е. няма да има субективен фактор дали на едни да се даде, на други да не се даде".

БГНЕС
БГНЕС

По-голямата част от фирмите ще имат достъп до средствата до два месеца - каза още Желязков, а министърът на икономиката Лъчезар Борисов уточни:

"Така разработихме процедурата, че средствата да стигнат много бързо до бизнеса, а не по стандартни процедури от пет-шест месеца".

От бранша определиха мярката като глътка въздух.

"Надяваме се, че най-тежкото в сектора е отминало. Ще почне съответно постепенното възстановяване на сектора, за да можем да стигнем нивата поне близки до тези преди кризата", каза Димитър Димитров от Камарата на автобусните превозвачи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg