Безкондукторното таксуване в градския транспорт на Пловдив се въвежда от днес.

Билетите ще се купуват от монтираните в автобусите автомати, както и от над 90-те стационарни автомати -TVM, които са монтирани на спирки или пред училища и обществени сгради.

Директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Пламен Вълков тази сутрин съобщи, че вече има и първи вандалски прояви с апаратите за билети в автобусите. 10 апарата са били залети с вода и в момента не функционират.

Маската остава задължителна в болници, градски транспорт и аптеки

Автоматите в автобусите работят с монети от 10 стотинки до 1 лев и трябва да се пусне точната сума, тъй като ресто не се връща. 

От тях могат да се закупят 3 вида билети: за еднократно пътуване – 1 лв.; за пътуване с прекачване в рамките на 1 час – 1,50 лв.;  еднодневен билет за всички линии за един календарен ден – 4 лв. 

За първи път Община Пловдив пуска закупуване на билети за пътуване в градския транспорт от машините във всички автобусни линии едновременно. Всеки един от апаратите и валидаторите на карти е предварително проверен и работи безотказно.

транспорт

Вълков се надява тестовото изпитание този път да е успешно, след като последните седмици съвместни екипи от специалисти с испанската фирма „Индра системас“ отстраняваха отчетените до момента неизправности.

Какви са загубите на столичния градски транспорт

Ако някой автомат в даден момент не работи, продажбата на билети ще се извършва от шофьора на автобуса.

От стационарните автомати може да се закупи хартиен билет на стойност 1,50 лв. за еднократно пътуване с прекачване в рамките на 1 час, еднодневен билет за 4 лв. за всички линии в рамките на един календарен ден. TVM-ите приемат банкноти и връщат ресто, плащането може да стане дори с дебитни и кредитни карти.

Стационарните автомати имат опция „Анализиране на карта“. Пластичната карта струва 2,50 лв. и може да се закупи на специализираните гишета във всяко едно от 6-те районни кметства. Тази карта може да се зарежда от TVM-ите – например билет за 5 лв. за всички линии за срок от 24 часа след първото валидиране или 9 лв. за 10 билета за еднократни пътувания.

ОП „Организация и контрол на транспорта“ напомня, че абонаментни електронни карти за пътуване в градския транспорт се предлагат във всички районни администрации. Преференциални карти за ученици, студенти, пенсионери, хора в неравностойно положение и други правоимащи се издават  на специализирани гишета: „Байкал“, ул. „Отец Паисий“ и район Тракия“. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg