Властите в Брюксел подготвят строги ограничения за употребата на наети електрически тротинетки, мотопеди и велосипеди, съобщиха местни медии. Предвижда се драстично намаляване на броя на предлаганите за наемане двуколесни електрически превозни средства, ограничаване на скоростта за движение с тях и увеличение на глобите за нарушителите на правилата.
 
Според законопроекта в белгийската столица от догодина ще бъдат предлагани 8000 тротинетки, вместо 21 000, както е днес. Само две дружества, спечелили обществени поръчки, ще могат да предлагат тротинетките си в града. Промените ще засегнат и броя на даваните под наем електрически велосипеди - до 4000, както и мотопеди (до 500).
 
Ще бъде увеличен допълнително броят на местата за паркиране на електрическите двуколки, а произволното им изоставяне по улици и тротоари ще води до по-високи глоби. Когато велосипед или тротинетка трябва да бъдат преместени, глобата ще бъде 35 евро, а когато се налага да бъдат превозени до обособен паркинг - 100 евро (200 евро за мотопед).

Какви са правилата за каране на електрическа тротинетка в града

Разрешената скорост на движение на тези превозни средства в пешеходните зони ще бъде до 8 км/ч., като общините ще могат да въвеждат такива ограничения и в по-широки граници.
 

istock
istock

Градските власти не изключват възможността движението с наети двуколесни електрически превозни средства в Брюксел да бъде изцяло забранено, ако новите мерки се окажат недостатъчни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg