Във Франция автомобилистите, които редовно качват други пътници по пътя им за работните места, ще получат бонус от 100 евро през 2023 г., обяви днес правителството, цитирано от Франс прес.

След първоначален план през 2019 г. и трудните за споделеното пътуване пандемични години правителството иска да даде нов тласък на тази практика, която ограничава задръстванията и замърсяването.

"Този по-висок бонус цели да насърчи водачите да прибягват към споделено пътуване", подчерта министърката на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше.

Колко струва къща в северозападна Франция

"Освен положителното влияние на тази мярка върху климата, това е и отговор за по-високата цена на горивата", допълни министърката.

Този бонус ще се изплаща само на новорегистрираните потребители на платформите за споделено всекидневно пътуване (при пътувания на по-малко от 80 километра), като 25 евро ще се изплащат при първото пътуване и допълнителни 75 евро, ако са осъществени 9 пътувания през идните три месеца.

istock
istock

Друг бонус от 100 евро ще се изплаща кумулативно на водачи, осъществили три пътувания на дълго разстояние.

Тези минимални суми ще се изплащат директно от платформата за споделено пътуване, която ще фиксира  подробностите. Бонусът би могъл да бъде изплатен и под формата на ваучери.

Целта е пътуванията да нараснат от 900 000 месечно към днешна дата до 3 милиона за няколко години. Имайки предвид , че около 60 милиона седалки в автомобилите остават празни всеки ден, утрояването на броя на хората ще помогне да се избегне емитирането на 4,5 милиона тона въглеродни емисии годишно, според транспортното министерство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg