На 4119 шофьори им е била отнета книжката три пъти или повече за последните пет години. Данните изнася вътрешният министър Калин Стоянов на въпрос на депутата Божидар Божанов, дали има злоупотреби при лишаване на водачи от право да управляват МПС.

Той дава за пример видео в социалните мрежи, където популярна личност заявява, че 8 пъти му  е отнемана книжката, а друга популярна личност успешно убеждавала МВР да му я върнат. „Без да поставям фокус върху конкретния случай, слухове за такива практики циркулират в общественото пространство“, посочва Божанов.

От МВР посочват, че за периода от 1 август 2018 г. до 30 август 2023 г. 4119 водачи са били лишени от три или повече пъти от право да управляват МПС. Министърът допълва, че Законът за движение по пътищата разполага с различни механизми за контрол върху поведението на водачите, които са с отнети книжки.

Водач, на когото са отнети всички контролни точки, губи придобитата правоспособност и е длъжен да върне свидетелството за управление в съответната служба на МВР. Той има право да бъде допуснат до изпит, но не по-рано от 6 месеца от датата, на която е върнато свидетелството.

Над половин милион невръчени глоби чакат шофьорите

Възстановяването на контролните точки не е обвързано с наказанието възстановяване от право да се управлява МПС, посочва още министър Стоянов.

istock
istock

Съгласно закона броят на контролните точки се възстановява:

- Чрез частично увеличение с една трета от максималния брой след преминато допълнително обучение, но не повече от веднъж за срок от 1 година.

- Служебно, след изтичане на две години от датата, на която е влязло в сила последното наказателно постановление, с което са му отнети контролни точки.

Има обаче условие в закона за възстановяване на права, когато е отнета книжката на шофьора, а именно изисква се предоставянето на удостоверение за психологическа пригодност, посочва вътрешният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg