Депутатите приеха вчера на първо четене четири проекта за промени в Закона за движение по пътищата. Един от проектите е от Александър Ненков (ГЕРБ-СДС). Според проекта полицаите ще могат да спират автомобили, да проверяват документите за самоличност и шофьорската книжка на водача, така и на пътниците, и да връчват на водача и пътниците невръчени електронни фишове за нарушения.

Шофьорите, които не са платили глобите си, могат да получат фиш при заявление за друга административна услуга в общината, така че с тези промени контролът ще се завиши, тъй като нарушителите ще получават наказателните си постановления в кратък срок.

“Законопроектът мина на първо четене с консенсусно мнозинство. Трябва да се доработи до второ гласуване са тези 70% приходи, които ще останат в бюджетите на общините. Трябва ясно да се регламентира за какво да се харчат тези средства и те да бъдат насочени към пътната безопасност”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Колко време отнема връчването на е-фиш от мобилните камери на патрулките

По думите му камерите ще бъдат поставени на кръстовища. „Когато сте засечен от такава камера, това се изпраща към МВР, респективно към КАТ, от където издават наказателното постановление, което да може да бъде връчено и от общините. Това означава, че общините ще ги ангажираме много по-сериозно в пътната безопасност, превенцията и санкционирането на водачите”, поясни депутатът от ГЕРБ-СДС.
 
По думите му в София има три поставени стационарни камери, едната, от които не е сигурно, че работи.
 

istock
istock

Ненков коментира и промените в НК, внесен от ПП. “Законопроектът бе приет, търпи критика, и ще трябва да се доработи. Този, който трябва да бъде санкциониран, е водачът, а не пътно-превозното средство, и това с конфискацията и лишаването на семейството да използва тази движима вещ не знам до каква степен би спомогнало за превенцията на нарушенията по пътя”, смята депутатът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg