Средната цена за зареждане с гориво на среден клас семеен автомобил във Великобритания надхвърли 100 лири (125 долара) за първи път, след като цените на бензиностанциите на Острова се повишиха сериозно вследствие на руската инвазия в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Данните на анализаторската компания "Експериън каталист" (Experian Catalist) показват, че средната цена на литър гориво на британските бензиноколонки вчера достигна рекордните 1,82 лири (2,28 щ. долара), което означава, че усреднената цена за пълнене догоре на семеен автомобил, разполагащ с 55-литров резервоар, достигна 100,27 бр. лири (125,7 щ. долара).

Британската автомобилна асоциация (АА), заяви, че скокът на цените е било "огромен шок" за шофьорите в страната.

Бензинът поскъпна със 7 стотинки за седмица

"Докато цените на горивата поставят нови рекорди на дневна база, домакинствата в страната може би никога да не са очаквали, че разходите им за зареждане на среден по размер семеен автомобил ще достигнат трицифрено число, каза Саймън Уилямс, говорител на британска компания за автомобилни услуги Ар Ей Си (RAC).

Високите цени на горивата удариха потребителите в цяла Европа, както и в САЩ, което накара правителствата да приемат мерки, за да се опитат да облекчат натиска от покачващите се цени.

istock
istock

През март британското правителство обяви намаляване на данъка върху горивата от 5 пенса на литър, за да подкрепи местните шофьори след рекордните скокове в цените на дребно.

Гърция очаква цени от 3 евро за литър бензин

Въпреки това мнозина смятат, че предприетите действия са облекчили само малка сума от разходите им за гориво. Британски правителствени служители също така изразиха опасения, че търговците на дребно на горива не прехвърлят данъчното облекчение на клиентите си.

Правителството на министър-председателя Борис Джонсън е изправено пред силен натиск да въведе още мерки, за да помогне на британците, изправени пред нарастващите цени на горивата и храните, както и сметките си за енергия на фона на тежката криза, засягаща разходите им за живот.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg