Стандартът на живот във Великобритания е спаднал с най-бързия темп от повече от осем години през февруари, тъй като ръстът на заплатите е изостанал още повече от темпа на инфлация.

Средните доходи на британците, като се изключат бонусите, са се увеличили с 4,1% през февруари спрямо година по-рано, показват данни на Службата за национална статистика (ONS). Коригирани спрямо цените за същия период обаче те са спаднали с 1,3%, което е най-рязкото понижение от 2013 г., пише Bloomberg.

Растящите разходи за живот лишават британците от предимствата на силния пазар на труда. Безработицата е спаднала до 3,8% през трите месеца до февруари - най-ниското равнище от края на 2019 г., а свободните работни места са на рекордни нива.

Очаква се натискът върху доходите да засегне търсенето и растежа през останалата част от годината. За домакинствата се задават още затруднения, тъй като неотдавнашните увеличения на данъците и по-високите сметки за енергия заплашват да нанесат най-големия удар върху британския стандарт на живот досега.

Стигат ли ни доходите след скока на цените

Вероятността за двуцифрена инфлация за първи път от четири десетилетия оказва натиск върху правителството да предприеме повече мерки, за да подкрепи домакинствата, след като пакетът на финансовия министър Риши Сунак беше счетен за недостатъчен както от икономисти, така и от благотворителни организации.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg