Камерите на полицията в София вече автоматично ще глобяват за преминаване на червен светофар. Санкциите ще се налагат след засичане на регистрационния номер, както е при глобите за скоростта. Досега те се налагаха на ръка – служител на видеоконтрола трябва да видим нарушението, а след това да го изпрати на "Пътна полиция", предаде NOVA

14 са новите камери, които ще бъдат поставени на кръстовището Петте кьошета. Те ще обхванат петте булеварда. Тече и процедура, която да обхване и 35 точки на Околовръстното шосе в София.

Без преглед на колата, ако имате неплатена глоба към КАТ

„Преминаването на червен сигнал е едно от нарушенията на Закона за движението по пътищата, вследствие на което биха настъпили тежки пътни инциденти в централна градска част. Глобяването към момента е по общия ред на Закона за административните нарушения и наказания, като законодателят предвижда санкции от 100 лева и отнемане на 10 контролни точки от нарушителя", заяви комисар Николай Крушарски.

Той обясни и как ще се процедира с новите камери:

"Информацията пристига при нас в пътна полиция, установяваме собственника на автомобила,съответно го призоваваме при нас, за да му бъде съставен акт за административно нарушение и да му бъде издадено наказателно постановление".

Предвижда се и облекчаване на процедурата.

По думите му записите са безспорно доказателство при евентуална съдебна фаза на обжалване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg