Парламентът одобри нови разпоредби, целящи противодействието на ширещия се в страната нерегламентиран превоз на пътници, но без да засягат т. нар. споделено пътуване, предаде БГНЕС.

Новите текстове в Наказателния кодекс, върху които президентът Румен Радев наложи вето и върна за повторно обсъждане, са били презирани от управляващите в транспортната комисия в парламента, а в зала получиха и подкрепата на опозицията.

Затвор до 5 години при нерегламентиран превоз на пътници

„Искам да благодаря, защото се вслушахте в нашите критики“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Георги Свиленски, според когото усъвършенстваните текстове вече няма да водят до объркване дали нерегламентирания превоз е административно нарушение или инкриминирано деяние.

„Ще подкрепим тези текстове, но с ясното съзнание, че те нямат да решат проблемите с нерегламентираните превози, ако имаме корумпирано правителство“, допълни още Свиленски, който настоя отговорните институции да противодействат още по категорични на това нарушение.

istock
istock

Промяната вече предвижда всеки, който по занятие и без лиценз извършва обществен превоз на пътници, да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години, а превозното средство, послужило за извършването на деянието, да се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е.

Ще санкционират ли споделеното пътуване

Ако нарушението е извършено едновременно от две или повече лица, или пък за него са използвани подправени документи, наказанието скача от 2 до 5 години и отново конфискация на автомобила.

За да отграничат нерегламентирания превоз от споделеното пътуване, депутатите ясно разписаха, че за нарушение ще се считат само случаите, когато има „заплащане и икономическа облага“.

„Прецизирахме и изчистихме текста“, категорична бе Иглика Събева от ГЕРБ, която е сред вносителите на поправката.

С промените законодателният орган отговори и на настояванията от страна на автобусни и таксиметрови превозвачи, които излязоха на протест с искане държавата да противодейства на нерегламентирания превоз на пътници.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg