Споделеното пътуване няма да подлежи на санкции, увериха от ГЕРБ.

Преди дни управляващата партия внесе предложения за промени в Наказателния кодекс, според които всеки, който превозва пътници без съответните разрешителни, регистрация и лиценз, ще бъде наказван със затвор и отнемане на превозното средство.

Предложенията не засягат споделеното пътуване, категоричен беше депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт Станислав Иванов.

Ще се оскъпи ли превоза ни с такси

Той заяви пред БНР, че иска да разсее съмнението, породило се в обществото, че с внесения законопроект за изменение на Наказателния кодекс ще се забрани споделеното пътуване.

"
Какво е споделеното пътуване? Когато една дама или господин реши да покани приятел негов да си разделят горивото примерно от София до Варна. Това е споделено пътуване, но ние какво сме записали? Ние сме записали, че когато има облага, тогава вече не е споделено пътуване, защото не говорим само за плащане на горивото, а говорим за възмездно предоставяне на определена услуга и получаване на някаква облага за съответното пътуване", уточни Иванов.

istock
istock

По думите му миналата година от 650 наказателни постановления, които са издадени на автобусни превозвачи, около 100, т.е 1/6, са именно за нерегламентирани превози.

„Миналата година са събрани около 200 000 лв. само от такива наказателни постановления. 2000 лв. е глобата за нерегламентиран превоз”, обясни той.

„Когато говорим, че няма билет за осъществяване на даден превоз, това означава, че ако нещо се случи с всеки един от нас, няма да получми никакви средства за увредата. А при смъртен случай - никой от роднините не може да търси отговорност. Има много автомобили, които пътуват регулярно зад граница, в един ден се разбират, тръгват срещу заплащане, с облага, до определени градове в страната и в чужбина. Това не е споделено пътуване според нас”, обясни още Иванов.

Ще плаща ли пътникът заради тол системата

От ГЕРБ предлагат затвор от три до пет години за нерегламентиран превоз на пътници.

В случай на причинени значителни вреди на пътниците или получени неправомерно доходи, лишаването от свобода може да е от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg