Акциите на "Юбер" (Uber) поевтиняват с близо 5% на американската извънборсова търговия, след като приложението за споделено пътуване на компанията беше лишено от лондонския си лиценз.

В понеделник компанията загуби лиценза си да работи в столицата на Великобритания, тъй като Транспортният регулатор на Лондон разкри, че са били извършени повече от 14 000 пътувания с незастраховани шофьори.

Лондонският транспортен регулатори заяви, че е решил да не удължава лиценза на "Юбер" за британската столица поради "редица нарушения, които излагат на риск пътниците и тяхната безопасност".

Забраняват на частни лица да притежават автобуси

Транспортният регулатор добави, че компанията за споделено пътуване не изпълнява необходимите изисквания за издаване на лиценза.

Лондон e най-големият европейски пазар за "Юбер", като компанията Uber London Ltd. вероятно ще обжалва решението и ще продължи да действа по време на юридическите спорове.

През септември 2017 година Лондонският транспортен регулатор обяви, че няма да предостави на "Юбер" петгодишно разрешително за работа в Лондон, но тогава британски съд даде 15-месечно удължаване на лиценза на компанията.

Трябва да се валидират билети, закупени от спирка, другите - не


Сега "Юбер" разполага с 21 дни за обжалване на решението, като през този срок ще може да продължи дейността, както и по време на евентуален процес по обжалване.

Компанията може да се опита да направи промени, за да покаже на магистратите, че е способна и подходяща да изпълнява дейността си към момента на обжалването.

Джейми Хийууд, регионален генерален мениджър на "Юбер" за Северна и Източна Европа, заяви, че решението на транспортния регулатор да не подновява лиценза на "Юбер" за Лондон е необичайно и погрешно и ще се обжалва.

Вижте какви тол такси ще се плащат за пътищата у нас

"От името на 3,5 милиона пътници и 45 хиляди лицензирани водачи, които зависят от "Юбер" в Лондон, ние ще продължим да работим както обикновено и ще направим всичко възможно, за да работим с транспортния регулатор в опит да разрешим тази ситуация", добави той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg