Превозните средства от категории М2, М3 и N3, които са  предназначени за превоз на повече от 8 пътници, вече няма да могат да се регистрират на физически лица.

Промяната е залегнала в Закона за автомобилните превози, качен за обществено обсъждане.

Става въпрос за големи автобуси и тирове. М2 са моторните превозни средства за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, без мястото на водача, с технически допустима максимална маса не повече от 5 тона.

М3 са за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, без мястото на водача, с технически допустима максимална маса над 5 т. и N3 са моторните превозни средства, предназначени за превоз на товари, с технически допустима максимална маса над 12 т.

Какви са правата ми при пътуване със самолет или автобус
 
Забраната няма да важи за къмпинг автомобилите.

istock
istock

На всички тези превозни средства ще им бъде прекратена служебно регистрацията след 31 декември 2021 година, ако не са регистрирани на юридическо лице, едноличен търговец или физическо лице, регистрирано като земеделски стопанин по реда на Закона за подпомагане на земеделските производители.

Според вносителите автобусите се използват за търговска цел, а в същото време няма пречка да се регистрират на физически лица, което е предпоставка за извършване на нерегламентирани превози в сивия сектор.

Законът задължава още шофьорът на автобуса задължително да дава багажна разписка на пътника за всеки отделен багаж, който превозва.

Превозвачът пък ще плати глоба от 1500 лв., ако не осигури на шофьора билети и багажни разписки, предвиждат още промените.

За една година се отнема удостоверението на водач на такси, ако не е включил таксиметровия апарат или той е неизправен.

istock
istock

Същото е наказанието, ако колата не е в списъка към удостоверението за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници, което е санкция към такситата ментета.

По 3 бона глоба за превозвач без колани в автобусите му

За таксиджиите се изисква и да нямат административни наказания за управление с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда през последната година.

Ще се отнема правото на таксиметровия шофьор да упражнява професията, ако бъде хванат с помпа.
 
 
Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg