Превозвачите ги грози глоба от 3000 лева, ако допуснат извършването на превози на пътници с автобус без да е оборудване с обезопасителни колани.

Същата глоба ще бъде налагана и при липсата на видеорегистратор. Тези промени са вкарани в измененията на Закона за пътищата от депутатите Станислав Иванов и Александър Ненков.

Днес депутатите не успяха да ги разгледат в Комисията за регионално развитие заради многото други точки, които ги предшестваха. Първоначалната идея беше коланите да минат през комисията днес, за да бъдат гласувани утре спешно в пленарна зала. 

Изискването за колани няма да се прилага при изпълнение на специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км, когато маршрутът не включва движение по републиканската пътна мрежа.

Глоба от 500 лв. ще се налага на водач, който управлява моторно превозно средство по което не е оборудвано с колани и видеорегистратор. При неспазване на изискванията за съхранение на записите от записващото устройство ще се налага санкция 1500 лева на превозвачите.

Депутатите са вкарали в закона и определение що е то видеорегистратор. Това е „техническо устройство, което позволява да се заснеме пътнотранспортната обстановка пред превозното средство и водача по време на движение.“

Поне 7000 автобуса трябва да преминат през оборудване с колани, показва сметката на ИА „Автомобилна администрация“. Повечето машини с регистрация преди 2006 г.