Българските държавни железници (БДЖ) са в готовност за предстоящите празници.

Това обяви транспортният министър Росен Желязков.

 Според него хората ще послушат началника на националния щаб за борба с вируса Венцислав Мутафчийски, който през уикенда призова Великден и Цветница да не възприемат като празници.
 
"Железниците са основният начин за придвижване на част от населението и затова е важно да работят. Великден ще има в душата на всеки човек. С наличния състав БДЖ ще осигури възможността да се пътува и да се спазва физическата дистанция. Вагоните се дезинфекцират ежедневно", каза още той.

istock
istock

Желязков отчете и сериозен спад в пътуването с влак. От началото на кризата са продадени 4 пъти по-малко карти. Много вагони се движат празни, а в някои купета пътува само по един човек.

Транспортният министър допълни, че има специално обособени вагони, в които пътуват прибралите се от чужбина българи.

Как ще пътува светът след края на пандемията

Самолетните полети от и до България са намалели със 70-75% от началото на кризат
а, предизвикана от разпространението на коронавируса, каза още той.  

И обяви, че служителите на летищата също са от хората, които са на първа линия в борбата със заразата, като намекна, че и те трябва да получат допълнително възнаграждение от 1000 лева към заплатите си, както медицинските специалисти.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg