Парижани гласуваха за премахване на джиповете и по-големите автомобили от улиците на френската столица чрез оскъпяването на паркирането им от есента, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията определя произведения вчера референдум като последния етап от усилията на кмета социалист Ан Идалго да направи града домакин на предстоящата тази година летни олимпийски игри по-екологичен и по-приятелски настроен към пешеходците и велосипедистите.

Забраниха електрическите тротинетки под наем в Париж

Според официалните резултати от кметството над 54 процента от гласовете, подадени на народното допитване, преминало при изключително ниска избирателна активност, са подкрепили мярката за утрояване на таксите за паркиране за водачите на джипове и по-големи автомобили от извънградски райони до 18 евро (19,50 долара) на час за престой в центъра на града. Само 5,7 процента от 1,3 милиона имащи право на вот са гласували в 39-те избирателни секции в града.

В публикациите си в социалните мрежи с цел повишаване на избирателната активност на вота Идалго твърди, че джиповете заемат твърде много място по тесните парижки улици, замърсяват околната среда и "застрашават здравето и планетата ни", а освен това предизвикват повече пътнотранспортни произшествия от по-малките автомобили. Допълнителните такси ще влязат в сила от 1 септември, каза Идалго.

istock
istock

Цената за паркиране на джипове в централните квартали на френската столица, в районите с номера от 1 до 11, ще се повиши до 18 евро (19,50 долара) на час за първите два часа, докато за по-малките автомобили таксата ще възлиза на 6 евро на час.

След първите два часа паркирането ще става все по-наказателно. Шестчасов престой с джип - достатъчен например за посещение на представление и ресторант - ще струва 225 евро (243 долара) в сравнение със 75 евро за по-малките коли.

Далеч от центъра на Париж, в крайните квартали на града, в районите с номера от 12 до 20, водачът на джип от извън града ще заплаща 12 евро на час за първите два часа от престоя, като сумата ще се увеличава прогресивно, достигайки 150 евро за шестчасов престой, отбелязва АП. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase