От 1 февруари всички деца до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския и междуселищния транспорт, за учащите ще има намалeние със 70%, а за пенсионерите - 40 на сто.

Това реши Министерският съвет на заседанието си в сряда, съобщи транспортният министър Христо Алексиев. 

„Бюджетът на мярката е 73 милиона лева, те са осигурени от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас”, заяви Алексиев.

Ще вдигнат ли с 30% заплатите в градския транспорт

Министерският съвет е приел и промени, с които увеличава с 27 милиона субсидиите на междуселищните линии. Повече пари ще получават и нерентабилните линии, за да продължат да съществуват.

„Целта е да има достъпност, мобилност, осигурен транспорт за всички хора. Вярвам, че мярката ще доведе до по-мащабно ползване на градския транспорт и ще намали пътуванията с коли, съответно - и замърсяванията”, каза Алексиев. И поясни, че намаленията ще важат през цялата 2023 година.



 

Работи се и по мярката за компенсация за скъпите горива. През уикенда министърът на икономиката Никола Стоянов отчете и сериозен спад в цените на бензина и дизела в сравнение с лятото - съответно с 20 и 15%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg