Най-силно засегнато е свободното движение на хората от една страна заради ограниченията, от друга страна заради самоограниченията, каза пред БНТ транспортният министър Росен Желязков. У нас силно засегнат е автобусният сектор.

При железниците редукцията е около 20 до 30% по-малко пътници. С толкова съответно намаляват и нетните приходи на БДЖ. Автобусният сектор също е силно засегнат, особено международният подсектор.

Незаконно ли е вече споделеното пътуване

"Искам да уверя превозвачите, че за следващата година и субсидиите и компенсациите ще бъдат увеличени", каза министърът.

В момента се реализира една мярка от 30 милиона в помощ на автобусния бранш. Кандидатстването на предприятията вече е осъществено.Това е пряка помощ, която е процент от оборота за миналата година, като размерът е достатъчен да покрие оборотните средства, които са необходими в този период.

30 млн. лв. помощ за автобусните превозвачи

За следващата година субсидиите и компенсациите ще бъдат увеличени с близо 10 милиона за крайградските линии, линиите в труднодостъпни райони.

В момента текат интензивни преговори с турската страна за осигуряване на допълнителни разрешителни за търговия и изграждане на допълнителни трасета.

"Най-важното при товарните превози е да се създаде възможност за намаляване на административните бариери, от друга страна и преодоляване на ефекта от пакета за мобилност", обясни Желязков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg