От февруари или март камерите на Агенция "Пътна инфраструктура" ще засичат скоростта по пътищата в страната и въз основа на тези данни нарушителите ще могат да бъдат санкционирани.

Това обяви пред Нова телевизия главният секретар на МВР Живко Коцев. "Работим в тази посока с фирмата, която е изпълнител, по измерването на средната скорост да ползваме самите камери на Агенция "Пътна инфраструктура". Така че, надявам се най-късно до средата на месец февруари и март, да стартираме процеса. В момента се правят тестови замервания", допълни той.

Коцев каза още, че в началото на 2024 година МВР ще внесе в парламента и предложения за промени в Наказателния кодекс, с които границата за допустимо количество алкохол, над което ще се търси наказателна отговорност, да падне от сегашните 1,2 промила до 0,5 промила.
 
"До 0,5 ще се преследват нарушенията по административен ред, а над 0,5 сме заложили да се образува наказателно производство спрямо конкретен водач", каза той.

Как да си платим данъците и глобите към КАТ

Според главния секретар на МВР промените, които бяха въведени за отнемането на автомобили при установени шофьори, които карат пияни или след употреба на наркотици, имат положителен ефект и се отчита "прогресивен спад" на тези случаи.

istock
istock

„Имаме прогресивен спад на нарушения на водачи, отнети автомобили, присъди. Предвидили сме достатъчно ресурс и при прибирането след Нова година”, поясни главният секретар.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg