По-малко от половината пътници в Европейския съюз са запознати с правата на пътниците в ЕС, показа проучване на Евробарометър.

Според информацията за правата на пътниците в блока, само 43 процента от гражданите на ЕС, които са пътували с въздушна, междуселищна, автобусна, корабна или фериботна линия през предходните 12 месеца, знаят, че Европейският съюз е въвел права за пътниците.

Ще плаща ли пътникът заради тол системата

Комисарят по транспорта Адина Валеан заяви, че „Европейският съюз е единствената зона в света, където гражданите са защитени от пълен набор от права на пътниците. Тези права обаче трябва да бъдат по-добре познати и по-лесни за разбиране и прилагане. Нашите правила следва да осигурят и повече правна сигурност за пътниците и индустрията."

Какво да правим при закъснял или отменен полет

Тя добави, че Комисията предложи модернизиране на правата на пътниците във въздуха и железопътния транспорт. "Сега се нуждаем от Съвета и Европейския парламент, за да постигнем бързо споразумение по тях, за да гарантираме, че хората, пътуващи в ЕС, са ефективно защитени."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg