Регистрациите на нови автомобили в Европейския съюз са се увеличили с 9,2 на сто през септември, достигайки 861 062 реализирани бройки.

Миналият месец е бил 14-ият пореден, в който пазарът на нови автомобили в ЕС регистрира растеж на годишна основа. Италия (+22,7%) и Франция (+10,7%) са отбелязали значителни скокове, компенсирайки минималния спад в Германия (-0,1%). Това сочат актуалните данни на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA).

Цените на колите втора ръка не спират да растат

През първите три тримесечия на годината автомобилният пазар в ЕС нарасна значително (+16,9% на годишна база), достигайки общо 8 милиона регистрирани автомобила, предаде NOVA NEWS.

Въпреки това регистрациите в ЕС остават с 20 на сто под нивата си отпреди COVID пандемията (10 милиона единици през същия период на 2019 г.). С изключение на Унгария (-3,2%), регистрациите са нараснали на всички пазари в ЕС през периода януари-септември, отнесено към същия период на 2022 г. Четирите най-големи автомобилни пазара в ЕС - Италия, Испания, Франция и Германия, са отчели увеличения със съответно 20,5, 18,5, 15,9 и 14,5 на сто.

istock
istock

В България регистрациите на нови автомобили през септември са скочили с цели 40,2% спрямо същия месец на миналата година. Това означава, че през септември тази година са регистрирани 2976 коли, докато през септември 2022 г. техният брой е бил 2122.

Все повече българи стават жертви на измама с коли

Страната ни се нарежда на второто място сред членките на ЕС по най-голямо увеличение на регистрациите на нови автомобили, като преди нас през септември е била единствено Малта (+53,2%). През август България оглавяваше този списък.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg