Все повече българи изпадат в ситуацията, в която закупен и регистриран законно автомобил, е конфискуван от властите. Най-често потърпевшите не подозират в какъв капан са попаднали, докато колата им не светне в шенгенската информационна система и не бъде отнета.

Оказва се, че всички обяснения и документи, че автомобилът е придобит законно и е регистриран от КАТ понякога неколкократно, не помагат на добросъвестните купувачи. Често колата, която е обявена за издирване, е напускала и се е връщала многократно в България.

Наскоро разказахме историята на семейство от Пазарджик, което румънски съд призна за добросъвестни купувачи на краден автомобил, но българската полиция иска да го конфискува.

Какви са правата ни при подобен казус и как да действаме – съветва адвокатът Силвия Петкова. „Българското законодателство не предвижда полезен ход”, заяви тя в ефира на „Здравей, България”.

С колко се оскъпява кола на лизинг

Юристът обясни, че собственикът на колата може да съди по гражданско-правен ред единствено човека, който му я е продал. Ако не продавачът е виновен, той може да съди предшествалия го собственик на автомобила. Така делата по веригата могат да станат десетки, докато се стигне до извършител на престъпление.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg