Януари се оказва най-изгодният месец за закупуване на самолетни билети с до 60% по-ниски цени. Данните от проучването на  Vola.bg за потребителското поведение в сайта им сочат също, че 95% от българите предпочитат европейски дестинации, а 56% резервират в краткосрочен план.

Компанията отчита, че значителна част от българските им клиенти се възползват от тенденциозно по-ниските цени на самолетните билети през януари, планирайки пътуванията си именно в началото на годината чак до септември. По данни на компанията се наблюдава и 33% увеличение на продадените билети в региона в сравнение със същия период на 2023 г., като цените на билетите започват от 15 евро за самолетен билет.

Кои са любимите дестинации на българите през 2024 г.?

Европа си остава предпочитаният континент за българите, като 93% от продадените билети през януари 2024 г. са за европейски държави – Италия с 18.11%, Испания с 15.47%, Великобритания с 7.92% и Германия с 7.17%.

Сред дестинациите, които ще бъдат най-посещавани от българите през 2024 г., начело в списъка са Барселона, Рим, Лондон и Мадрид. Средната продължителност на престоя в дестинация е 7 дни, което сочи, че българските потребители стратегически избират да запазят пътуванията си през януари, за да могат да планират по-дълги пътувания на по-изгодни цени.

В същото време средната цена на самолетния билет в България е 162 евро на човек, близко до средната цена за полет в региона.

Искат единни правила за ръчния багаж в самолетите

Наблюдаваме и тенденцията, че все повече пътуващи резервират своите билети в краткосрочен план – 56% от резервациите на полети през януари са за след по-малко от 30 дни. От друга страна, не малка част от пътуващите уверено правят и дългосрочни планове, като се има предвид, че в днешни дни има по-голяма предвидимост на полетите в сравнение с предишни години. Статистиката показва, че 23% от билетите са закупени от 31 до 90 дни преди полета, а 21% - повече от 90 дни, а рекордът за най-далечна резервация е през септември 2024 г. по маршрута София – Палермо.

istock
istock

Както обикновено, пътуванията ще бъдат повлияни и от празниците – например вече се отчитат  доста резервации около Великден – най-евтиният билет около празника струва 127 евро за полет София – Пафос. Тази година ще се проведат и две големи спортни събития – Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри, които ще се състоят в Париж и Германия – още две дестинации, които експертите прогнозират, че ще бъдат сред фаворитите за пътуване.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase