Ще отпаднат ли екостикерите за автомобилите, които ненужно оскъпяват годишните технически прегледи, пита депутатът Мартин Димитров министъра на транспорта Георги Гвоздейков.

Димитров уточнява, че с наредба Н-12 бяха въведени екостикери, които се залепват на предното стъкло на автомобила и удостоверяват извършен технически преглед. Според него същият контрол може да се постигне с автоматичните системи за контрол на база регистрационния номер на автомобила.
 
В отговор министър Гвоздейков посочва, че на този етап не е оправдано отпадането на този стикер, като изброява ред причини. Според него това ще затрудни общините при прилагане на Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, тъй като по-голяма част от тях са без поставени на тях табели с регистрационен номер.

В тези случаи идентификацията на колата и собственика се извършва по номера на знака за периодичен преглед, посочва министърът.

Предимства и недостатъци на екостикерите за коли

Друга причина за се запази екостикерът, е, че при лоши метеорологични условия и замърсен номер на автомобила, видеокамерите не могат да го разчетат. Този проблем на практика се разрешава от екостикера на предното стъкло, тъй като в знака за технически преглед е вграден чип, позволяващ четене и запис на информация на голяма дистанция.

istock
istock

В същото време тези видеосистеми могат да се използват от общините и за контрол при въвеждане на забрана за влизане на определени категории моторни превозни средства, допълва Георги Гвоздейков.  
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg