Продажбите на нови автомобили в ЕС отбелязаха пореден силен спад и през април, запазвайки тенденцията на влошаване от предишните месеци, тъй като продължаващите нарушения във веригите на доставки се влошиха допълнително след началото на военната инвазия на Русия в Украйна, отразявайки се негативно на производството на автомобили.

Това показват последните данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

В същото време обаче регистрираните нови автомобили в България отбелязаха през април доста умерено понижение, като от началото на 2022 г. нараснаха с малко над 13%.

Все по-малко се купуват бензинови коли

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в Европейския съюз се понижиха през април с 20,6% спрямо същия месец на 2021 г., достигайки 684 506 броя. Това е най-малкият брой регистрирани нови автомобили в ЕС през месец април от началото на проучването на ACEA.

istock
istock

Поредното силно намаление на продажбите на нови автомобили до голяма степен се дължи на започналата руска военна инвазия в Украйна и въведените в резултат на това западни санкции спрямо Москва, което задълбочи съществуващите проблеми с нарушените вериги на доставки, отразявайки се негативно на производството на автомобили.

Всичките четири водещи автомобилни пазари в ЕС регистрират сериозни загуби през миналия месец, като най-голям спад от 33% при продажбите на нови автомобили беше отчетен в Италия, следвана от понижение с 22,6% във Франция, с 21,5% в Германия и с 12,1% в Испания.

Колко струва зареждането на електромобил в гаража

През първите четири месеца на 2022 г. новорегистрираните автомобили в ЕС се понижиха с 14,4% спрямо същия период на 2021 г., достигайки 2,93 милиона, като в Италия спадът беше с цели 26,5%, във Франция - с 18,6%, в Испания - с 11,8% и в Германия - с 9 на сто.

Регистрация на нови автомобили в ЕС по месеци (спрямо година по-рано)

Обобщените данни на ACEA за ЕС вече не включват Великобритания, която напусна съюза на 31-ви януари 2020 г. Само в рамките на Обединеното кралство продажбите на нови автомобили през април се свиха с 15,8% спрямо година по-рано до 119 167 броя, докато през първите четири месеца на годината беше отчетено понижение с 5,4 на сто.

Според ACEA продажбите на нови автомобили в България обаче се понижиха през април с едва 1,8% спрямо същия месец на 2021 г. до 2 357 броя, а през първите четири месеца на 2022 г. те се увеличиха с 13,1% спрямо същия период на миналата година, достигайки общо 9 031.

Всичките водещи европейски автомобилни компании в ЕС отбелязаха солидни спадове на продажбите както през април, така и през първите четири месеца на 2022 г.

Криза за коли у нас

Продажбите на автомобили от немския автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen Group) се понижиха през април с цели 27,1% на годишна база. В същото време Volkswagen намали своя пазарен дял през миналия месец до 24,5% от 26,7% през април 2021 г., но въпреки това данните показват, че "Фолксваген" запазва лидерската си позиция на автомобилния пазар в Европа.

Понижение през април с 20% отбелязаха продажбите на нови автомобили на немската компания BMW Group, докато продажбите на Daimler (произвеждащ Mercedes и Smart) се свиха с 21,2% спрямо година по-рано.

Понижение с 32,1% през април беше отчетено и от автомобилния консорциум Stellantis - обединението между италианската FCA Group и френската PSA Group или Peugeot.

Голямата френска компания Renault Grouр (произвеждаща моделите Renault и Dacia) отбеляза спад на продажбите на нови автомобили през миналия месец с 18,2% на годишна база.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg