Собственици на паркомясто в подземни и надземни гаражи, както и в околоблоковите пространства да могат да инсталират своя зарядна станция за електрически автомобил, предвиждат промени в Закона за етажната собственост, внесени от група депутати.

Те ще свързват тази станция с електроразпределителната мрежа като индивидуални абонати и ще им се признава качеството на възложители на такава административна процедура, пише в проекта.

Мярката цели да улесни изграждането на зарядни точки за електромобили, тъй като все повече такива се ползват в големите градове. Хората там обаче живеят предимно в етажна собственост, а смяната на автомобила с електромобил поставя и въпроса за зареждането му.

Колко струва зареждането на електромобил в гаража

Поставянето на точка за зареждане е свързано със значителни бюрократични спънки и дори пречки – изготвяне на проекти, вземане на становища, разрешение за изграждане на табло, снабдяване със скица и т. н.

istock
istock

В момента срокът за изваждане на документи за такава зарядна точка може да трае година и половина и е свързано с доста разходи – за проектиране, проучване от енергодружеството и т.н. Това поставя в неравностойно положение собствениците на паркоместа с тези на самостоятелни гаражи, за които процедурата е изключително по-улеснена и кратка, пише в мотивите към законопроекта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg