Шофьорите, на които предстои пътуване през днешния ден в Северозападна България, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия. Това посъветваха от Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Очаква се понижение на температурите и валежи от дъжд, с което се увеличават предпоставките за поледици. В планинските райони ще вали сняг и се очаква образуване на нова снежна покривка до 10 см.

От АПИ призовават шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, допълват от пътната агенция.

Омбудсманът против обвързването на техническия преглед на колата с купуване на винетка

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките.

istock
istock

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е за предимно облачно време. Преди обяд на места в Западна България все ще има снеговалежи, но в следобедните часове временно ще спрат. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър, в Дунавската равнина слаб от изток - североизток.

Колко повече плащаме за колата тази зима

Дневните температури слабо ще се повишат и максималните ще бъдат от 1°-2° в северозападните райони до 9°-11° по Черноморието. Вечерта от запад-югозапад ще започнат нови валежи от дъжд, които през нощта срещу четвъртък ще обхванат почти цялата страна. На много места в Западна България ще има условия за поледици. В Северозападна България валежите ще са предимно от сняг и се очаква да се образува нова снежна покривка - до 10 см.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg