Командировъчните на международните шофьори се увеличават от 27 на 50 евро на ден, когато курсът се изпълнява от един шофьор - това предвижда проект за промени в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

Бизнесът, синдикатите и правителството ще обсъждат документа тази седмица, след което той ще бъде гласуван от правителството.

Според проекта, когато курсът се изпълнява от екип от двама шофьори, увеличението на командировъчните пари е от 21 на 45 евро.

С колко поскъпват шофьорските курсове

Размерът на командировъчните пари, които получава персоналът на "Сухоземни транспортни средства", са определени още през далечната 2007 година и от тогава не са актуализирани, се посочва в доклада към проекта от Министерството на транспорта.

За сравнение в съседна Румъния, по информация на браншови организации в автомобилния транспорт, установеният минимум на дневната ставка на разходите за командировъчни възлиза на 35 евро, като размерът може да бъде увеличен два пъти и половина и да достигне до 87,5 евро, пише още в документа.

istock
istock

Очаква се увеличението на командировъчните да намали негативното влияние на инфлационните процеси от 2007 година насам. Посочва се, че недостигът на професионални водачи е проблем и в европейски план и държави като Англия и Испания предлагат по-изгодни икономически условия за упражняване на професията.

В тази връзка приемането на направеното предложение за промени е наложително с оглед преустановяване на трудовата миграция. В усложнената обстановка, породена от разпространението на Covid-19, е още по-наложително да бъдат подпомогнати професионалните водачи, така че да бъде обезпечено извършването на транспортните услуги и недопускането на срив в снабдителните вериги на стоки, пише още в доклада.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg