Унгарската ниско-бюджетна авиокомпания Wizz Air заяви днес, че съкращава 1000 работни места и намалява заплатите за останалия персонал, докато се бори да се справи с кризата, предизвикана от коронавируса в Европа.

"Въпреки всичките ни усилия, компанията взе трудното решение да съкрати 1000 души персонал, което представлява 19 процента от работната сила", се казва в изявление на базирания в Будапеща превозвач.

"Допълнителни мерки ще бъдат предприети в близко бъдеще", добавиха от Будапеща, докато авиационната индустрия страда от икономическия спад, причинен от COVID-19.

Wizz Air възобновява полетите между Варна и Лондон

Заплатите на председателя, членовете на борда и висшите ръководители ще бъдат намалени с 22 процента, докато пилотите, кабинният екипаж и административният персонал ще получават с 14 процента по-малко от обичайните си възнаграждения, заявиха от Wizz Air.

istock
istock

В момента унгарската авиокомпания работи само с три процента от полетния си капацитет и очаква да регистрира изключителни загуби от 70-80 милиона евро през тримесечието, което приключи през март.

Преди кризата Wizz Air летеше до 151 дестинации в 44 държави в Централна и Източна Европа и се радваше на прогресивен и устойчив растеж през последните години.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg