МВР затяга контрола заради предстоящите три почивни дни. В страната има изградени над 200 КПП-та.
 

„Все още са в сила ограниченията за влизане и излизане от областните градове. Извършени са над 55 000 проверки на декларации на пунктовете. Малко над 3400 са декларациите, в които са установени несъответствия, съобщава NOVA.

Гражданите са казали, че отиват на работа, но всъщност нямат трудов договор. Образувани са над 1300 досъдебни производства, като 1287 са за неспазване на наложените противоепидемични мерки.

Около 200 от производствата са за деклариране на неверни данни в декларациите. До момента са съставени 19 262 акта, от които 14 628 са за неносене на маски", съобщиха от полицията по време на извънреден брифинг.
 
„Във връзка с предстоящите празници служителите на „Пътна полиция“ в страната ще следят за нарушения на КПП-тата и за безопасност на движението по пътищата.

Контрол на пътното движение ще бъде насочен основно към водачите с рисково поведение и извършващи неправилно изпреварване и маневри“, обясни комисар Звезделин Колев началник на отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

istock
istock

„На ден през КПП-тата в София влизат близо 30 000 автомобила. По празниците ще следим строго за употребата на алкохол и наркотични вещества“, каза комисар Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“ СДВР.
 
На брифинга стана ясно, че от 1 януари до 20 април наказателните постановления за алкохол са 1213. Наказани с наказателно постановление, отказали проверка, са 649. Близо 1820 души са хванати да шофират с 1,2 промила алкохол в кръвта, а заловените дрогирани зад волана са 601.

Колко декларираха, че отиват на работа, а са без договор

От днес до 13 май започва и активна операция по проверка на мотористите.
Предвидени са допълнителни екипи, които ще проверяват свидетелствата за управление на мотор за съответната категория, видимостта на регистрационните номера, както и дали водачът и пътниците му имат каски.
 
Комисар Любомир Костадинов информира, че в обстановка на извънредно положение гражданите започнаха да не спазват законите за движение по пътищата. В тази връзка той заяви, че контрол ще има и в малките улици на София, тъй като през последните дни гонките са зачестили.
 
До момента има образувани около 5 досъдебни производства заради агресия над полицаи. „Вчера около обяд възникна инцидент в Борисовата градина. 50-годишен мъж напръска със спрей един от служитeли на Столична община.

istock
istock

На пунктовете имаше случаи на демонстративно незачитане на въведените правила. Опитаха се и да блъснат един служител на изхода за магистрала „Хемус“", каза началникът на отдел „Охранителна полиция“, СДВР комисар Радослав Стойнев.
 
От МВР апелираха отново за спазване на заповедта. „На много хора влизаме в положение. Не сме застанали на КПП-тата, за да сме „чучула“. По-младите се опитват да се агресивни, тези с колелата хитреят покрай тировете. Нека да не играем на котка и мишка“, заключи Костадинов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg