Истинността на данните, декларирани от лица, които са посочили „отиване на работа“ като причина за влизане в столицата, проверяваха още в деня на декларирането им – събота, 25.04.2020 г., екипи на дирекциите „Инспекция по труда“ София и София-област.

В ранните часове на деня те участваха, със съдействието на органите на МВР, в проверките на контролно-пропускателните пунктове, като събраха данни от декларациите на 350 лица.

От тях за 100 лица, декларирали, че пътуват за работа, е установена липса на действащ трудов договор.

За 45 лица проверката е извършена на самия пропускателен пункт и те не са допуснати да продължат пътуването, информираха от ГИТ.

Отпадат часовите ограничения за влизане и излизане в София

В рамките на деня са проверени общо 27 обекта на контрол, за които преминаващи през пунктовете, както с трудови и така и без трудови договори, са декларирали, че полагат труд. Да работят са установени девет лица без действащи договори.

БГНЕС
БГНЕС

Повечето лица, декларирали пътуване за работа, не са установени на обектите. Има декларации, в които са отбелязани неработещи или несъществуващи обекти.

За 21 лица работодателите са заявили, че нямат и никога не са имали връзка с тях. Проверките продължават.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg