Цените на петрола в международен план са спокойни в момента на фона на всички събития, които виждаме в Близкия изток и Украйна. Това заяви пред БНР Живодар Терзиев - председател на УС на Българската петролна и газова асоциация.
 
Той подчерта, че очакванията са били, че конфликтът в Близкия изток ще ескалира цената на нефта, която е в момента.
 
"Повече от година не правим бизнес с горива, а някой прави политика на гърба на горивата. Говоря в геополитически и международен план. Въпреки екстремалните процеси в Израел и Ивицата Газа, интервенцията от страна на Саудитска Арабия и намесата на САЩ на международния пазар доведе миналата седмица до рязко понижаване от 93 на 88-89 долара. Днес цените са около 90-91 долара с тенденция надолу в рамките на деня. Това означава, че цените са спокойни", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".
 
По думите му пазарът и в България е спокоен.
Живодар Терзиев е категоричен, че дерогацията няма да се отрази пряко и съществено на цената на горивата.

Ще поскъпнат ли бензин и дизел у нас заради войната в Израел

"Не дерогацията, не липсата на дерогация, а решенията "за" и "против" дебалансират пазара и водят участниците на пазара до шизофрения", подчерта той.
 

Според него намерението 100% от горивата да се съхраняват у нас не е решение към настоящия момент, а по скоро създава проблеми.

istock
istock

Намесата на държавата във всяка частна структура е проблем и дава лоши сигнали, категоричен бе председател на Българската петролна и газова асоциация. Според него трябва да има прогнозируемост години напред, а не решения от днес за утре.
 
"По този начин ние нов външен инвеститор няма да видим в следващите години в нашия сектор и в сектор "Енергетика" като цяло", допълни той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg