Отражението на конфликта в Близкия Изток ще е огромно за нас. Първо защото голям финансов ресурс и от Европейската комисия, и от Съединените щати ще тръгне към този регион. Първоначално, за да подпомогне Израел, след това може би, за да подпомогне възстановяването на този регион. И второ, миграцията, която в Европа е голяма политическа тема в много държави, неминуемо ще се увеличи буквално в следващите седмици.

А това ще създаде една голяма нова тема, едно главоболие и на българските политици, и на европейските политици. Това заяви в студиото на "Събуди се" бившият финансов министър Симеон Дянков, коментирайки въпроса какво ще бъде икономическото и финансовото отражение на конфликта в Близкия Изток у нас.
 
По думите му ще има и скок на инфлацията, защото този регион определя до голяма степен цените на енергията в целия свят, не само в България. "Цените се поуспокоиха в рамките на последните шест месеца. Сега предполагам и заради несигурност, и заради доставки- ще започнат да се увеличат. Всъщност вече почнаха да се увеличават от последните два-три дни", подчерта той.

И допълни: "От вчера има прогноза на големи американски банки, които се занимават с търговия на енергоресурси. Те предполагат, че на база на сегашното ниво на цените в този сектор -  ще се увеличат в рамките на 4 до 6 месеца с около 30%. Това пряко влияе на транспорт, разбира се, и в България, и в Европа. Пряко влияе и на вноса на значителна част от стоките, които използваме. Така че, ако въпроса можем да го зададем като колко допълнително инфлация можем да очакваме в следващите 6 до 9 месеца в България, може би допълнително процент, процент и половина. Това не изглежда много, но понеже вече имаме голяма инфлация, всъщност е значително".

Ще поскъпнат ли бензин и дизел у нас заради войната в Израел

На въпрос възможно ли е да се сбъдне прогнозата за 4 лева за литър бензин у нас Дянков подчерта, че със сигурност ще се увеличат цените на горивата и то почти веднага. "Защото този регион на Близки Изток, е основен производител и износител на  петрол и за Европа. Този пазар се движи доста бързо. В рамките на месец-два се чувства вече увеличаване на цените. Именно там, според мен, ще почувстваме поскъпването веднага. Дали ще стигне до 4 лева бензина - това вече зависи какво ще е развитието на ситуацията в този район. А то не изглежда да е добро въобще", категоричен е Дянков.

istock
istock

По думите на бившия финансов министър България няма да успее да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година, защото инфлацията у нас все още е висока. "Инфлацията ни към края на септември е 8,7 на сто, което е доста по-високо отколкото се предполагаше. Което означава, че правителството не изпълнява един от петте си приоритета, а именно - намаляване на инфлацията. Да, можем да кажем, че инфлацията вече не е двуцифрена, но все още е сериозна, на фона на останалата част на Европа, където инфлацията е средно около 5 процента", посочи той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg