Броят на туристите от чужбина, пристигащи в турския средиземноморски курорт Анталия, достига сега най-високи нива от началото на пандемията, съобщава турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на данни, представени от председателя на работната група за туризъм в градския съвет на Анталия Реджеп Явуз.

Явуз е посочил, че през юни тази година в Анталия са пристигнали 800 000 туристи на фона на 20 000 през същия месец на миналата година. Същевременно през първите шест месеца на миналата година Анталия е посрещнала 530 000 туристи, а през първите шест месеца на тази година броят на туристите, посетили курорта, е достигнал 1 милион 550 хиляди души.

Турция премахва част от мерките срещу Covid-19

Явуз е изтъкнал, че броят на туристите, пристигнали в курорта през първите четири дни на месец юли, е бил 235 000 души и е надхвърлил общия брой на туристите, посетили Анталия през юли миналата година, който е бил 226 000 души. По думите му за момента средният дневен брой на пристигащите в курорта туристи е около 50 хиляди души през делничните дни, а през уикендите този брой надхвърля 60-70 хиляди души.

istock
istock

Според него през втората половина на юли средният дневен брой на пристигащите в Анталия туристи в края на седмицата ще надхвърли 100 хиляди души. Явуз е уточнил, че половината от пристигащите сега туристи са от Русия и Украйна.

Бум на цените на имотите в Турция

Явуз е посочил като пример, че в събота в Анталия са кацнали 343 самолета от 38 страни, с които са пристигнали близо 73 хиляди туристи. На всеки четири минути в курорта каца по един самолет от чужбина, изтъква Явуз и добавя, че в този период в Средиземноморието, дори в света, няма дестинация, в която пристигат толкова туристи за един ден.

Той прогнозира, че през юли броят на турстите, посетили курорта, ще надхвърил 1,5 милиона души.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg