Комисията за защита на потребителите предупреждава за измами в интернет сайтове, които продават екскурзии и ваканции, както и че в социалните мрежи се рекламират пътувания без регистрация за туроператор или туристически агент.

Тези измами започнаха през лятото и въпреки подадените сигнали към полицията, сайтовете продължават да съществуват. Докато през лятото измамите бяха свързани с пътувания към Гърция, то в последните седмици потребители са превели суми за пътувания и почивки до екзотични дестинации като Дубай, Малдиви и Тайланд.
 

Мария Атанасова иска да осъществи мечтаното пътуване до Тайланд. Във Фейсбук тя попада на реклама на една от агенциите, които предлагат такова пътуване.

"Реших да си резервирам почивка в Тайланд – септември тази година, с идеята на 11 ноември да тръгна с организирана група, с водач. Писах по месинджър, по имейл на фирмата, за да ми направят договор. Пожелах заплащането – от сорта на 1600 евро, да стане на две вноски."

Заплащането става чрез международна платформа за индивидуални разплащания онлайн, която набира популярност у нас. Няколко дни преди тръгването обаче Мария няма получена никаква информация. По-късно идва съобщение, че пътуването е отменено поради лоши метеорологични условия.

х
iStock/GettyImages

Решава да провери дали и други туристически агенции с програма до Тайланд осъществяват пътувания и с изненада установява, че програмите им се изпълняват и в действителност няма лоши метеорологични условия.

"Бях много разочарована. Не знаех какво ми се случва. Не съм очаквала да бъда част от такъв пладнешки обир, от такава схема!"

Мария поискала парите ѝ да бъдат върнати, но ѝ заявили, че ще има удръжки.

Ново: Плащаме не повече от 25% капаро за почивка или екскурзия

Специализирана медия за туризъм съобщава за жена заплатила 6 000 лева за пътуване до Дубай. От лятото насам в групите за пътувания потребители коментират и предупреждават за заплатени пътувания, които не се осъществяват.

Любомир Драганов е заплатил 2 хиляди лева за пътуване през март следващата година до Малдиви. На база на прочетеното в група за пътувания в социалните мрежи той разбрал, че това пътуване едва ли ще се състои и подал сигнал в Икономическа полиция.

"Мощна реклама във Фейсбук. Всичко е описано. Стая делукс със закуска на първа линия. На изключително ниски цени. Комуникацията се води предимно по имейл. Парите ги искаха в евро. При опит да отидете в офис, отивате, няма офис! Документите за тази екскурзия идват след 6 дни от различен имейл от този, посочен на тяхната страница. Като проверите дали има лиценз в националния регистър за туроператори, ви става ясно, че сте измамени."

istock
istock

Министерството на туризма е направило проверки по сигнали на потребители от юни, август и декември за три фирми: Сайтът Травел премио /travelpremio.com/ предлага оферти за туристически пакети по различни дестинации. На сайта е публикувана информация за лиценз, който не е издаден от органа по регистрация в България. 

Отваряйте си очите на четири, когато правите резервация за празниците

"Азия Травел" /aziatravel.com/също предлага туристически пакети по различни дестинации. На сайта е посочен  адрес в България, както и адрес за контакт в Лондон, но няма данни за него в Националния туристически регистър, в който са вписани легитимните фирми. 

"Ерд травел" /www. erdtravel.bg/предлага оферти за круизни, автобусни пакети и самолетни билети. Не е посочена информация на търговец, както и данни за издаден документ за регистрация за извършване на дейността, показва проверката на Министерството на туризма. Интересното е че в някои случаи използваните имена са близки до тези на законно действащи фирми.

"Всяка жалба на пострадал от такъв нелегитимен туроператор, който продава продукти в интернет, я подаваме към КЗП. Когато в жалбата на съответния турист откриваме белези на престъпления, подаваме информацията и към Икономическа полиция", коментира заместник-министър Ирена Георгиева.

За трите сайта са подадени сигнали до Комисията за защита на потребителите, Главна дирекция "Национална полиция" и до Софийската районна прокуратура.

Сега, след като в групите за пътувания потребителите обсъждат темата, на мобилния телефон, посочен в сайта или никой не отговаря, или е изключен.

Оказва се, че не само потребители могат да пострадат. Засегнати са и фирмите, които предлагат пътувания. Едната причина е, че се руши доверието от страна на клиентите, които започват да подлагат дори и легитимните фирми под съмнение. Другата причина е в присвояването на фирмена информация. Легално работещ туроператор подава една от жалбите до Министерството на туризма, защото сигнализирани от потребител, виждат свои оферти и снимки на сайта "Азия травел".

Какво да направите, ако сте платили за екскурзия, а тя се отмени

"Още през лятото до мен стигна информация за агенции, която продава нашите авторски екскурзии. Програмите в нашия сайт са изцяло наши, авторски. Знаем се туроператорите, които сме организатори на тези пътувания", изтъкна Ивелина Илева, служител на тази туроператорска фирма.

istock
istock

"Нашият сайт беше клониран на 100%", подчерта тя.

Освен че информацията от сайта на туристическата агенция е препубликувана, препечатани са и отзивите на туристите, които са пътували с нея, става ясно от думите на Илиева.

От легитимната туроператорска фирма се опитват да посетят офиса на сайта, който предлага копираните предложения за пътуване, но без успех, защото на това място в Илиянци има само складове. Любопитен факт е, че адресът в Лондон, посочен на сайта се намира в Тауър – историческата забележителност кулата на Лондон. От туроператорската фирма сигнализират до институциите, публикуват предупреждения в групите за пътувания в социалните мрежи, но не спират да правят и свое проучване на случая. Клиент на фирмата помага за събирането на повече информация за това кой пуска отзивите от клиенти.

"Вече беше влязъл в личен контакт с хората, които са писали коментари. Така успяхме да стигнем до група за безработни майки, които извършват надомна работа. Те им дават какво да напишат. За всеки коментар получават 50 стотинки или левче, в зависимост от това къде е сложен. Реално не са пътували."

И в двата разследвани случая не може да се осъществи контакт със съответната фирма. При опит за резервация като таен клиент се установява, че на посочения адрес не съществува такава фирма, поясни Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

Въпреки подадените сигнали до полицията и прокуратурата, два от сайтовете все още показват предложения за пътувания, телефони и форми за контакт.

Не е ясно още колко такива сайтове в интернет пространството може да ни предлагат да ни заведат на екзотично място на земята или дори в космоса. В социалните мрежи изкачат предложения за споделени пътувания на занижени цени. Притеснителното за всички нас е, че освен да загубим средства за такива екскурзии и пътувания, предоставяме лични данни, които могат до доведат до по-големи загуби.

Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите препоръча да търсим информация за фирмата, която предлага офертата както и това дали има разрешително да извършва дейност:

"Да не се доверяват на случайни сайтове. Понякога има по-изгодна оферта, но тогава нека все пак направят допълнително проучване. Особено когато рекламата е през социални мрежи или през мобилни устройства – т. нар. изскачаща реклама."

И не на последно място да отбележим, че докато продължаваме да превеждаме по сметки исканите суми за въображаеми пътувания без реални документи, такива сайтове ще продължават да съществуват.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg