Здравните изисквания към хотелите, предназначени да предпазят гостите и персонала от заразяване с COVID-19, са или неясни, невъзможни за прилагане или просто твърде скъпи, за да бъдат устойчиви, според бизнеса и асоциациите в сектора, пише „Катимерини“.

Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват хотелиерите, е неясната рамка за сътрудничество с лекарите. Въпреки че всеки хотел трябва да има лекар на място, не са взети предвид какви медицински умения са необходими или какво ще бъде заплащането.

Вижте как преминават нашенци през границата с Гърция


Местната медицинска асоциация се опита да отстрани пропуските, като публикува такси според хотелската стая, които обаче не са обвързващи за лекарите, но представляват минимално изискване, позволяващо далеч по-високи такси.

Един хотелиер сподели, че някои лекари по островите този месец изискват по 100 евро на стая на месец, което означава разходи от 10 000 евро змесечно за хотел с капацитет от 100 стаи.

istock
istock

Въпросът е неотложен, тъй като мярката влиза в сила от събота. Припомняме, че хотелите са длъжни да си сътрудничат с лекар, който ще извършва необходимите тестове и ще преглежда гостите, заразени с вируса или проявяващи симптоми.

Ангелкова: Чартърите с чужденци пристигат след седмица

„Това не е работа на хотелиерите - и не бива да бъде поради много причини - да установяват, изследват и да се грижат за пациенти, заразени с Covid-19“, пише в писмо, изпратено от хотелиерите до правителството.

„Това е работата на обществените здравни организации. Ако смятате, че това е необходимо за хотели над определен капацитет, изборът на лекар или втори здравен работник трябва да идва от списък, който вие ще съставите, а разходите трябва да бъдат поети от държавния бюджет, а не от хотела", добавят те.

Хотелиерите също са загрижени за тестовете на случаен принцип, които се извършват на летищата, колебанията в разходите за тестове и недостатъчното обучение на персонала.

Междувременно фериботните компании също възразиха срещу условията, които им се налагат, заявявайки, че те са неефективни. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg